top of page

YANGIN ERKEN UYARI SİSTEMLERİ

GLOABAL YANGIN ALARM 

Yangın algılama sistemleri ana olarak ikiye ayrılır.

KONVANSİYONEL YANGIN ALGILAMA SİSTEMLERİ

Konvansiyonel sistemlerde yangın paneline bölge şeklinde tanımlama yapılır.  Böylece yangın durumunda yangın ihbarları bölge olarak bildirilir. Genellikle küçük işletmelerde ve evlerde kullanılan basit sistemlerdir.

ADRESLİ YANGIN ALGILAMA SİSTEMLERİ

Adresli yangın algılama sistemleri, yangının türünü, tam olarak yerini (oda, kat, vs..), hangi dedektörlerden geldiği gibi bilgileri gösteren sistemlerdir. Gelişmiş sistemler olup teknolojiler sürekli ilerlemektedir.Sistem alarm durumunda panele tanıtılmış referans değerlerini kontrol ederek yangın alarmının gerçek olup olmadığına karar verir.Ayrıca dedektörler ısı ve duman değerlerini panele sürekli gönderir. Büyük tesis ve fabrikalarda tercih edilir.

AKILLI YANGIN ALGILAMA SİSTEMLERİ

Akıllı yangın algılama sistemleri interaktif yangın algılama sistemlerinde olduğu gibi tüm dedektörler noktasal olarak sisteme tanıtılır. Saha elemanları ve panel sürekli veri alışverişinde bulunurlar .Loop üzerinde oluşacak arızalar kısa sürede tespit edilebildiği gibi dedektörler alarm durumunda yangın olup olmadığına kendileri karar verdiğinden özellikle çok elemanlı sistemlerde yangın ihbar süresi çok kısalır.

Adresli  Alarm Panelleri

Adresli yangın algılama sistemleri, yangının türünü, tam olarak yerini (oda, kat, vs..), hangi dedektörlerden geldiği gibi bilgileri gösteren sistemlerdir. Sistem alarm durumunda panele tanıtılmış referans değerlerini kontrol ederek yangın alarmının gerçek olup olmadığına karar verir.Ayrıca dedektörler ısı ve duman değerlerini panele sürekli gönderir. Büyük tesis ve fabrikalarda tercih edilir.

Konvansiyonel  Alarm Panelleri

Konvansiyonel sistemlerde yangın paneline bölge şeklinde tanımlama yapılır.  Böylece yangın durumunda yangın ihbarları bölge olarak bildirilir. Genellikle küçük işletmelerde ve evlerde kullanılan basit sistemlerdir.

Akıllı Algılama Sistemleri

  • Akıllı yangın algılama sistemleri interaktif yangın algılama sistemlerinde olduğu gibi tüm dedektörler noktasal olarak sisteme tanıtılır. Saha elemanları ve panel sürekli veri alışverişinde bulunurlar .Loop üzerinde oluşacak arızalar kısa sürede tespit edilebildiği gibi dedektörler alarm durumunda yangın olup olmadığına kendileri karar verdiğinden özellikle çok elemanlı sistemlerde yangın ihbar süresi çok kısalır.

İhbar Butonları

İzleme ve Kontrol Modülleri

Duman Isı Alev Dedektörleri

Işıklı Işıksız Sirenler

Beam Dedektörler

Acil Durumlarda Yapılması Gerekenler

  • Günlük hayatta bulunduğunuz binada acil bir durum olduğunda sesli ve görsel alarm cihazlarıyla uyarılırsınız. Böyle bir durumda insanlar genelde yaşama içgüdüsünün etkisiyle hızla binadan kaçmaya çalışır. Eğer acil durumlarda yapılması gereken otomatik işlemler önceden planlanıp programlanmadıysa izdiham, panik ve kaos kaçınılmazdır.

  • Yangın ve benzeri acil durumlar için ne yapılmalı?

  • Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’in 82. maddesinde konuyla ilgili detaylı açıklama bulunmaktadır.

  • "Acil durum kontrol sistemleri

  • MADDE 82- (1) Yangın hâlinde otomatik olarak gerekli kontrol fonksiyonlarını yerine getirecek acil durum kontrol sisteminin;

  • a) Yangın sırasında kapanması gereken yangın kapılarını ve diğer açıklıkları kapatma amaçlı cihazları normal hâlde açık durumda tutan elektromanyetik kapı tutucu ve benzeri cihazlarının serbest bırakılması,

  • b) Merdiven yuvaları ve asansör kuyuları basınçlandırma cihazlarının devreye sokulması,

  • c) Duman kontrol sistemlerinin işlemlerini yerine getirmesi,

  • ç) Acil durum aydınlatma kontrol işlemlerini gerçekleştirmesi,

  • d) Güvenlik ve benzeri sebeplerle kilitli tutulan kapıların ve turnikelerin açılması,

  • e) Asansörlerin yapılış özelliklerine bağlı olarak yangın esnasında kullanımının engellenmesi veya tahliye amacıyla itfaiye veya eğitilmiş bina yangın mücadele ekipleri tarafından kullanılmasının sağlanması,

  • f) Mahalli itfaiye ile elektrik işletmesine, belediyeye, polise veya jandarmaya, kurum amirine, bina sahibine ve gerekli görülen diğer yerlere yangının otomatik olarak haber verilmesi,

  • özellik ve fonksiyonlarına sahip olması lazımdır.

  • (2) Acil durum kontrol işlemleri, yangın alarm sisteminin donanım ve yazılım bütünlüğü içerisinde bulunan kontrol birimleri ile gerçekleştirilir. Kontrol edilen sistemin ve cihazlar ile ilişkisi bulunan güvenlik sistemlerinin, bina otomasyon sistemleri gibi diğer sistemler tarafından yapılabilecek her türlü kontrol ve kumanda işlemlerinin, yangın veya benzeri bir acil durumda yangın kontrol panelinden yapılacak acil durum kontrol işlemlerini hiçbir şekilde engellememesi gerekir."

bottom of page